2013-07-09 21:00 |
Friese ljeppers zijn een sterk collectief
De tweekamp in het fierljeppen. Dat betekent springers van het Frysk Ljeppersboun (FLB) tegen die van de Polstokbond Holland (PBH)
Friezen tegen Hollanders, in de volksmond. Team tegen team dus in plaats van individu tegen individu. Lange tijd gold de tweekamp voor veel Friezen als een (soms zelfs onbelangrijk) tussendoortje, maar inmiddels weer dat wat het vroeger was: een wedstrijd die beide kampen per se willen winnen. Met de nadruk op per se. Ook als indivuduele belangen daar voor eenmaal voor opzij moeten worden geschoven. De Friese ljeppers deden dat en werden er zaterdag in It Heidenskip voor beloond met de overwinning.
Daar stond-ie dan na afloop: Rients van der Wal. Ietwat onwennig met een de trofee in de hand nadat hij al eerder in het zandbed bij de huldiging moeite had met het ontkurken van de champagne. De oud-ljepper nam als teamcaptain van de Friese formatie zaterdag even de honneurs waar voor Ate Westerhof. ,,Eerste keer hè, dus even wennen”, lachte Van der Wal. ,,Maar wel de Hollandse springers verslaan en dus de tweekamp winnen. Dat was belangrijk voor ons allemaal.”
In ‘zijn’ tijd, laten we zeggen begin deze eeuw, vormde de tweekamp zeker bij de Friese topljeppers niet bepaald een prioriteit in het seizoenschema. Het gold als tussendoortje of zelfs een mooie gelegenheid om een dagje vrijaf te nemen in het ljepseizoen. Niet dat Van der Wal dat met zaterdag overigens zei. ,,Maar het is wel duidelijk dat de tweekamp de laatste jaren weer leeft.”
De reden is meer dan eens de afgelopen seizoenen genoemd: de tegenstand van de Hollandse springers. De Polstokbond Holland leverde in het recente verleden steeds meer goede springers af en voor die groep is er niks mooiers dan Friezen verslaan in de fierljepsport. Nooit leek dat serieus te lukken, totdat in 2006 de Hollanders veel te sterk bleken en ze dat kunststukje in 2008 herhaalden met een tweede zege in drie jaar.
,,En vorig jaar verloren wij als Friese ploeg opnieuw”, herinnerde fierljepper Oane Galama zich. ,,Dat prikkelt je dan toch. Wij horen als Friezen zo’n tweekamp te winnen. Dat vinden andere ljeppers ook en vandaag kon je merken dat er een goede teamspirit was.”
De overwinning was er een met uiteindelijk een verschil van 2.33 meter. Alle verste sprongen van de ljeppers -iedereen kreeg vier kansen -werden bij senioren, dames, junioren en jongens opgeteld. Bij de senioren klopten de Friezen de Hollanders met bijna tien meter verschil. Ook bij de jongens waren de Friezen beter (ruim twee meter). De PBHspringers wonnen bij dames (ruim vier meter) en junioren (zes meter).
,,Voor ons was het belangrijk dat wij als senioren een groot verschil zouden maken”, meende Galama. Hij voegde zelf al snel de daad bij het woord, want op zijn eigen thuisschans in It Heidenskip bleek de man uit Wiuwert met 20.58 meter individueel zaterdag de beste van allemaal. Bij de senioren bleef hij Bart Helmholt (20.52) voor.
Galama: ,,Het is mooi dat ik verder spring. Je wilt voor jezelf een verre afstand neerzetten, ook al draait het daar in zo’n teamwedstrijd niet om.. We hebben duidelijk afgesproken dat eerst iedereen een goede afstand neer zou moeten zetten voor de ploeg. Dat hebben we gedaan en dat zegt wat over het collectief en hoe graag we als Friese ljeppers de tweekamp wilden winnen.”
Ook Van der Wal had dat als interim-teamcaptain geconstateerd, zo vertelde hij. ,,Het was te zien. En het was vooraf ook even kort besproken met elkaar om allemaal eerst een afstand neer te zetten en niet meteen alles of niks te springen. Iedereen heeft zich daar goed aan gehouden.”
De beloning was de zege in de tweekamp. ,,Zoals het hoort”, knipoogde Galama ter besluit.