Peace man
De kampioenen van de NFM van 25 juli 2015 werden
Senioren Bart Helmholt Burgum 20.59 meter
Dames Klaske Nauta IJlst 16.15 meter
Junioren Sytse Bokma Hindeloopen 18.81 meter
Jongens Wietse Nauta IJlst 16.73 meter
De 27e editie van de NFM was er een voor ljeppers met de lange adem. Zaterdagmiddag moest dewedstrijd, die los staat vande reguliere competitie, vanwege regen en wind al in de voorronden worden gestaakt. Gistermiddag kregen de deelnemers in de wedstrijd, die gezien wordt als een Open NK, nog twee keer de kans om zich te plaatsen voor de finaleronden. Op de grote schans bleven bij de senioren de acht beste ljeppers over, zonder onder meer Oane Galama. De thuisspringer uit Wiuwert kwam op de eerste dag niet over de drempel van zeventien meter en moest daarom verrassend verstek laten gaan. Op de zaterdagavond was in It Heidenskip traditioneel een uitbundig NFM-feest voor de ljeppers en aanhang, ook al moesten zij een dag later toch nog weer een keer in de stok aan de bak.
Met Helmholt plaatsten ook Ysbrand Galama (It Heidenskip), Thewis Hobma (Harlingen) en Jaco de Groot uit Woerden zich als favorieten bij de laatste acht. Hobma zette de toon met zijn voorlaatste sprong van 20,45 meter. Daar beet de concurrentie zich op stuk,tot Helmholt in zijnlaatste poging 20,59 in het zandbed drukte.
Bij de dames ging de titel ietwat verrassend naar Klaske Nauta uit IJlst, terwijl bij de junioren eerst al haar broer Wietse met een persoonlijk record van 16,73 meter de overwinning opeiste. De winnares in de gecombineerde klasse van dames en meisjes kon het na afloop nauwelijks bevatten dat haar 16,15 genoeg was voor de overwinning.
Bij de junioren ging de titel naar Sytse Bokma uit Hindeloopen. De thuisspringer zette in zijn eerste sprong de toon in deze wedstrijd met 18,81 meter. Achter hem sneuvelden van de favorieten Ricardo Faaij (Haastrecht) en Pim Hoogendoorn (Linschoten) op respectievelijk 18,01 en 17,70 meter.
(Bron Friesch Dagblad, 27 juli 2015)
NFM 25 juli 2015
De 27e Nationale Fierljep Manifestatie staat in het teken van love and paece of misschien beter gezegd “Flower Power”. Je mag je uitdossen in alles wat te maken heeft met Flower Power.
Volgens Wikipedia;
Flowerpower was in late jaren 60 en vroege jaren 70 een jeugdcultuur afkomstig uit de Verenigde staten. Een eerste begin ontstond op de campus van de universiteit van Californië en speciaal in San Francisco waar de popgroep The Doors een eerste begin maakte. De beweging kwam op stoom toen The Beatles zich ermee identificeerden en hun album Sgt Pepper’s Lonely Hardclub Band uitkwam.
Het muziekfestival van Woodstock vormde een hoogtepunt van de Flower Power beweging. Psychedelische muziek en protest tegen de oorlog in Vietnam kwamen er ruim aan bod.
De mensen die in de flowerpower-subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld. De musical Hair geeft een goed beeld van de weerstand tegen de oorlog in Vietnam. Hippies vonden ook dat de mens in harmonie met de natuur moet leven. Het was een open manier van leven die niet altijd gewaardeerd werd door oudere generaties.
Hoewel ook in Europa en Canada bepaalde jonge mensen aspecten van de typische hippie levenswijze overnamen, was de echte Flower Power beweging toch een uiting van een tegencultuur binnen de Amerikaanse samenleving. In deze tijd beschouwden velen Amsterdam als een magisch centrum, anderen Londen. Hasjies en wiet werden populair, hoewel het gebruik nog niet gedoogd werd. Er werd ook wel LSD gebruikt maar nog nauwelijks harddrugs en veel hippies waren niet gek op alcohol.
Flowerpower drukte zich ook uit in kleding en haardracht: fleurige patronen en kleuren, haarbanden, slippers, ruwkatoenen hemden, wijdvallende kleding (vaak naar Indiase snit), of juist superstrakke kleding: de hotpants en de minirok deden hun intrede om de onafhankelijkheid van de vrouw te benadrukken.